Mot södern

Charlotte Rampling i "Mot södern"
Var på bio och såg "Mot södern" igår - Laurent Cantet om nordamerikanska kvinnor som reser till Haiti för att köpa sex. Givetvis har Cantet mycket gratis när han använder sig av Charlotte Rampling i huvudrollen, men det finns en vilja att klä av och blotta cynism, bitterhet, beroenden, klassmotsättningar och kolonialism - utan att bli förutsägbar eller uppblåst i retoriken.
"Mot södern" är ett klarsynt litet mästerverk. Sen kan man ju både opponera sig emot, eller fascineras av, att kvinnorna trots att de är sexköparna i det här sammanhanget, ändå är de som är svaga, beroende och behövade i relationerna.
Det finns två tidigare filmer att hyra av Cantet i Sverige. "Time Out" som kom 2001 och byggde på en sann historia - om en man som lurade både familj och vänner att han hade en framgångsrik jobbkarriär, när han egentligen var arbetslös. Men min favorit är  "Överflödiga människor" från 1999. En djupt gripande historia om arbetets roll i människors liv, och en konkretisering av klassamhället som fan gjorde ont i hjärtat. Har i och för sig för mig att den slutade lite för gulligt, men det gjorde inte så mycket. (
Här är förresten min recension från Nöjesguiden).
Ja, jag skulle nog vilja sej Cantet som en av de bästa politiska filmarna i världen just nu, lågmäld och smart när andra blir punchiga och skrikiga.


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits