Veckans Kino

Ett gott-och-blandat-program med hånfulla manusdoktorer, galna genier och en kulturbroiler från Iran!Ur innehållet:

Hollywoods främste manusguru heter Robert McKee och är ofta på dåligt humör. På hans föreläsningar får publiken inte bara lära sig hur man bygger en perfekt dramaturgi, de får också en redig utskällning med sig hem. Kinos reporter tog mod till sig och frågade oraklet McKee hur det kändes att bli en rollfigur i Spike Jonze film ”Adaptation” och varför berättarröst nästan alltid är ett dåligt manusgrepp. Och blev lite kränkt på kuppen.

Veckans klassiker handlar om en annan argsint man, den tyske skådespelaren och galenpannan Klaus Kinski som blev ökänd för sina raserianfall under inspelningarna. Men framför kameran är det snarare regel än undantag att kulturarbetare skildras som osympatiska. Varifrån kommer egentligen filmklichén om den svartklädde, känslomässigt avstängde elitisten? Kolla på lite mulligt extramaterial här!

Möt också två hyllade iranska regissörer –19-åriga Hana Makhmalbaf vars bioaktuella ”Buddha föll av skam” är en sorglig historia om ett flicköde i Afghanistan. Och Amir Naderi som flyttat till USA och gjort film om den mest amerikanska av städer, Las Vegas.

Lyssna på reprisen på söndag 16.03 i P1, eller ladda ner eller lyssna via nätet!


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits