Nattsvart humor - för magstarkt för svenskar?

Nattinatt
Medan större delen av den amerikanska komedigenren oftast befinner sig i kreativ kris så lyckas britterna spotta ur sig serie efter serie som i alla fall alltid kan kategoriseras som "intressanta". Nighty Nights första säsong har några år på nacken, men släpptes på dvd först i höstas. Och med Dokument: Humors program om olämpliga ämnen att skämta om i färskt minne så kan det väl vara på sin plats att uppmärksamma Julia Davis mästerverk. En serie där det friskt skojas om cancer, ms, astma, självmord och så vidare. 
Centralkaraktären är Jill (spelad av manusförfattaren Julia Davis), som reagerar på beskedet om sin mans cancer med att genast ge sig ut på jakt efter en ny man. Grannen Don skulle passa perfekt, om han inte var gift med den ms-sjuka Cathy. Så Jill gör sitt bästa för att snabba på sin mans död, och samtidigt hinna med att knäcka Cathy. 
Nu är knappast Jill den enda obehagliga i dramat. Cathy försöker tappert leva upp till definitionen av passive-aggressive medan hennes äkta make är fixerad vid stora tuttar, ja kanske faktiskt alla tuttar som kommer i hans väg. När Cathy beklagar sig för sin man med orden: d" I just feel so ugly, old and inadequate. " Får hon ett: "Come on, darling. You´re not...old", som tröst.
Fast det är ett av seriens tamare replikskiften. Jill går från snabbt från obehaglig till vidrig under seriens gång och framkallar lite olika reaktioner hos olika kompisar som jag visar den för. En del är fullkomligt utpumpade efter ett avsnitt, ondskan och förnedringen är så kompakt att avsnitten känns betydligt längre än det nätta halvtimmesformat de har. Andra blir illa berörda -  trots att de skrattar mycket och ofta så vill de inte se mer på serien. 
Att en ur The League of Gentlemen är med i serien är helt logiskt - och jag tror att han också är ett par privat med Julia Davis. Och precis som League of Gentlemen har Nighty Night  FORTFARANDE inte letat sig in i svenska tablåer. För ondskefullt för de stackars svenskarna?
(seriens andra säsong gick på BBC i fjol)


Kommentarer:
Postat av: Mats

Det låter alldeles, alldeles underbart.

Postat av: K

Hallååååååååååååå - åååååååååååå -ååååååå (*ekar*)

2006-01-11 @ 22:33:48

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits