Andreas Palmerens 10-i-topp

Andreas Palmerens 10-i-topp

Den enda chansen man har att ha koll på tv är genom att ha gurus. Folk vars omdöme man antingen litar på eller föraktar. De närmaste dagarna kommer några av mina gurus att knattra ner sina tio-i-topplistor på tv-serier evah. Förs ut är Andreas Palmeren som fortfarande är vid så späd ålder att han säger nej till uppdrag från prestigefyllda magasin med motiveringen att han har så mycket tyskaläxor som han måste hinna med. Publicerar sig dock ibland i fagzinet Brute.

1. Veronica Mars
En populär cheerleader hade en hemlighet som ledde till hennes död, hennes bästa vän ger sig fan på att ta reda på sanningen. I can't believe it's not twin peaks 14 år senare handlade om en helamerikansk tjej man älskar att älska och för första gången på 8 år, kan hon varken prata med gud, stoppa tiden eller döda saker med bara händerna!

2. This Life
This Life, eller Livet kan börja som den hette när det visades på svensk tv kan ha varit den första TV-serien jag faktiskt älskade. Jag och min syster satt som klistrade och insöp varje vecka 45 minuter brittisk kvalitets-tv. Ett gäng brittiska studenter som gick juristlinjen blev mina hjältar och är det än.

3. Wonderfalls
Jaye pratar med saker som inte kan prata om meningslösa saker som leder till meningsfulla händelser i hennes meningslösa närvaro.
Jaye var tjejen man skulle kunna nöja sig med att bli och Eric var hennes välmenande love-interrest tillika hunken som inte var så särskilt hunkig.

4. Twin Peaks
För att tv aldrig kommer bli så bra, skrämmande och förvirrande igen

5. Buffy the Vampire Slayer
Buffy var bäst när det var bra, riktigt illa när det var illa. Från Kirsty Swanson till Sarah Michelle Gellar var steget enormt, tyvärr var steget från den 5:e säsongen till den 7:e minst lika stort. Buffy startade inte bara superhjältevågen på nytt (kom ihåg lois & clark) utan satte även igång kvinnlig huvudroll-trenden. Alias, Joan of Arcadia, Charmed, och Medium har alla Buffy att tacka.

6.Weeds
När en tv-series målsättning verkar vara att vara så o-pk som möjligt i varje avsnitt om 30 minuter så finns det ingen anledning till att stå emot. Mamma säljer gräs för att försörja privilegierade förortsfamiljen. Roliga feta svarta kvinnor svär så mycket de får, och som de får, när det är kabel-tv.

7. Six Feet Under
Förvisso en serie om döden, men långt från den mest morbida. HBO gjorde återigen det de gör bäst, tar en bra idé, pumpar alla pengar de har i den och låter en kvalificerad hand leda skeppet i land. Vinjetten har dessutom gett otaliga reklammakare ett tillfälle att sno så mycket de bara orkar och komma undan med det. host-AMF-pension-HOST.

8. Clone High
Det som är det bästa med animerade serier är att det inte finns behov av skådespelare för att marknadsföra serien. Därför kan manusförfattare och dylikt spendera sin tid med att spela in hysteriska karaktärer man slipper fundera på var man hört förr. Clone High utspelade sig på en skola fylld av klonade historiska personligheter och varade bara en säsong på MTV, och försvann till förmån för ännu ett till viva la bam/Jackass-typ program.

9. Helt Hysteriskt
Kanske inte den roligaste britcomen, men väl den elakaste, och när det kommer till kritan är det det som smäller högst.

10. Nip/Tuck
Manuset var upphottade Sunset Beach-plots, men skådespelarna och regin höll (och håller!) högsta klass. Famke Janssen gjorde sitt livs roll och vi kräktes med jämna mellanrum åt fettpumpar, skinnflikar och Christians knull-min.

Allmänt | |
#1 - - Johan Tegel:

Äntligen någon som vill uppmärksamma This Life! Det är nog fortfarande den enda TV-serien jag verkligen älskat...

Upp